Prezydent Wietnamu ustępuje ze stanowiska, gdy Partia Komunistyczna nasila rozprawę z korupcjami

• Prezydent stał się najbardziej znaną ofiarą rozprawy z korupcją
  • Phuc oskarżył go o zachowanie podległych mu urzędników
  • Relaksująca kampania piekarnika dotknęła setki urzędników
  • Spadek Phuc jest powszechnie oczekiwany

HANOI, 17 stycznia (Reuters) – Prezydent Wietnamu Nguyen Xuan Phuc podał się do dymisji po tym, jak rządząca Partia Komunistyczna oskarżyła go o „naruszenia i wykroczenia” ze strony kontrolowanych przez niego urzędników, poinformował we wtorek rząd, gdy w kraju nasiliły się walki z korupcjami. kampania.

Powszechnie uznawany za przyspieszenie reform pro-biznesowych, Phuc, były premier, od 2021 r. sprawuje w dużej mierze ceremonialną prezydenturę i jest najwyższym rangą urzędnikiem, którego dotyczy szeroko zakrojona walka antykorupcyjna partii.

Wietnam nie ma nadrzędnego władcy i jest oficjalnie rządzony przez cztery „filary”: sekretarza partii, prezydenta, premiera i przewodniczącego parlamentu.

68-letni Phuc był ostatecznie odpowiedzialny za przestępstwa popełnione przez wielu urzędników, w tym dwóch wicepremierów i trzech ministrów, powiedział rząd.

„Z pełną świadomością moich obowiązków wobec partii i narodu złożył wniosek o rezygnację z powierzonych mu stanowisk, podanie się do dymisji i przejście na emeryturę” – czytamy w oświadczeniu.

Nie można było od razu skontaktować się z biurem Phuca w celu uzyskania komentarza i nie było jasne, czy wybrano następcę.

W Wietnamie roi się od spekulacji, że zostanie on usunięty po tym, jak dwóch jego wicepremierów zostało zwolnionych w styczniu, gdy partia podwaja korupcję w „płonącym piecu” kierowanym przez jej potężnego, wieloletniego przywódcę Nguyena Phu Tronga. .

W ubiegłym roku 539 członków partii, w tym ministrów, najwyższych urzędników i dyplomatów, zostało postawionych przed sądem lub „zdyscyplinowanych” za korupcję i „umyślne niewłaściwe zachowanie”, podczas gdy policja prowadziła dochodzenia w 453 przypadkach korupcji, co stanowi wzrost o 50% w stosunku do 2021 r.

Trong powiedział na początku tego miesiąca, że ​​partia jest „bardziej zdeterminowana” w swoim podejściu oraz „bardziej wydajna i metodyczna” i obiecała osiągnąć wyniki.

WPŁYW JEST NIEPEWNY

Zdania na temat wpływu działań antykorupcyjnych na inwestycje i politykę są podzielone.

Le Hong Hiep z programu studiów nad Wietnamem w singapurskim ISEAS-Yusof Ishak Institute powiedział, że czystka może utorować drogę do powstania czystszych i bardziej zdolnych przywódców.

„Dopóki zmiany w przywództwie nie doprowadzą do radykalnych zmian politycznych, ich wpływ na gospodarkę również będzie ograniczony” – napisał Hiep na swoim koncie na Facebooku.

Jednak Ha Hoang Hop, starszy badacz wizytujący w tym samym instytucie, powiedział, że upadek Phuc i niepewność co do wpływu represji mogą zaniepokoić inwestorów.

„To może doprowadzić Wietnam do okresu niestabilności, który będzie niepokoić zagranicznych przyjaciół i inwestorów” – powiedział.

Rezygnacja Phuca wymaga zatwierdzenia przez ustawodawcę, który w poniedziałek powiedział, że źródła zorganizują w tym tygodniu rzadkie nadzwyczajne posiedzenie, co wzbudzi oczekiwania, że ​​los Phuca został przypieczętowany.

Phuc, znany w Wietnamie ze swojego przyjaznego podejścia i miłości do narodowej drużyny piłkarskiej, był kiedyś uważany za przyszłego sekretarza generalnego partii, najbardziej prestiżową posadę państwa.

Jako premier w latach 2016-2021 nadzorował wzrost wschodzącej azjatyckiej potęgi produkcyjnej w średnim rocznym tempie 6% i pomagał forsować liberalizację, która obejmowała umowy handlowe z Unią Europejską i krajami regionu Pacyfiku.

Mimo jego upadku rząd we wtorek pochwalił jego osiągnięcia, zwłaszcza jego reakcję na pandemię.

„Dokonał wielkich wysiłków w kierowaniu, zarządzaniu i zarządzaniu zapobieganiem i kontrolą epidemii COVID-19, osiągając znaczące wyniki” – napisano.

Pod redakcją Kanupriya Kapoor i Martina Petty’ego

Nasze standardy: Polityka zaufania Thomson Reuters.